Ostatnie lata to z jednej strony rosnące zainteresowanie zdrową dietą i ekologicznymi produktami, z drugiej – coraz większa obecność produktów modyfikowanych genetycznie na światowych rynkach. Czym jest GMO i dlaczego wzbudza tak wiele emocji?
GMO to nic innego, jak organizmy, których materiał genetyczny został sztucznie zmieniony. Co to oznacza dla przeciętnego człowieka? Wraz z postępem badań na rynku pojawia się coraz więcej produktów GMO, przy czym pierwszym produktem tego typu były pomidory, wprowadzane na amerykańskim rynku w połowie lat 90-tych XX. Z czasem asortyment produktów GMO znacznie się poszerzył, a Stany Zjednoczone przestały być jedynym krajem, w którym żywność modyfikowana genetycznie jest dostępna w wielu sklepach.
Jakimi argumentami posługują się ci, którzy są zwolennikami GMO? Ich zdaniem żywność modyfikowana genetycznie jest szansą na to, by pozbyć się problemów związanych z głodem na świecie. Więcej argumentów wysuwają jednak ci, którzy są przeciwnikami GMO. Podkreślają oni, iż żywność taka może negatywnie wpływać na ludzki organizm. Już teraz przypuszcza się, iż żywność modyfikowana genetycznie przyczynia się do nasilania problemów z alergiami. Zdaniem naukowców żywność GMO może sprawić, że ludzki organizm uodporni się na działanie antybiotyków oraz że przestanie sobie skutecznie radzić z toksynami, zalegającymi w organizmie. Wszystkie te doniesienia sprawiają, że większość z nas krytycznie odnosi się do żywności genetycznie modyfikowanej, która jest całkowitym przeciwieństwem tak popularnej w wielu krajach (m. in. w Polsce) żywności ekologicznej.