Zarówno pomarańcze, jak i mandarynki są owocami godnymi polecenia, nie tylko z powodu wspaniałego smaku, ale też ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych w nich zawartych. Spożywanie ich, jak również świeżego soku z pomarańczy pomagało niegdyś zapobiegać szkorbutowi, czyli chorobie wynikającej z niedoboru witaminy C w pożywieniu. Sok z pomarańczy jest nie tylko bogaty w witaminę C, ale i w witaminę B9, czyli kwas foliowy. Kwas foliowy reguluje wzrost. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu oraz układu pokarmowego i wątroby. Korzystnie wpływa na samopoczucie i psychikę. Dlatego szczególnie zimą, gdy jest mało słońca i krótkie dni oraz pogoda często źle wpływająca na meteoropatów, warto sięgnąć po szklaneczkę soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy lub cały owoc.
Oprócz witaminy C i kwasu foliowego pomarańcze zawierają takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B6, B12, PP, E, P oraz beta-karoten. Są doskonałym źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, sodu, selenu, fosforu i miedzi. Zawierają także błonnik i peptyny. Spożywając te owoce, dzięki witaminom z grupy B, przeciwdziałamy stresom i zwiększamy swoje siły witalne. Witamina PP pomaga przy bezsenności, rozdrażnieniu i problemach z pamięcią. Ponadto witaminy z grupy B świetnie działają na skórę.
Pomarańcze zalecane są także w przypadku otyłości. Dzięki błonnikowi wspomagają przemianę materii. Poza tym wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antymiażdżycowe oraz antyrakowe. Warto je też spożywać w przypadku przeziębień.
Sok pomarańczowy można uznać za prawdziwy eliksir zdrowia. Picie go zapobiega osteoporozie oraz zawałowi serca. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Poprawia pracę nerek i wątroby. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe i wspomaga układ odpornościowy. Skuteczny jest też w przypadku zaparć.
Zaleca się spożywać sok ze świeżo wyciśniętych owoców, gdyż soki dostępne w sklepach zawierają konserwanty.
Mandarynki, podobnie jak pomarańcze, są skarbnicą witamin C i A. Dzięki zawartości błonnika przeciwdziałają zaparciom i wspomagają odchudzanie. Ponadto pomagają w schorzeniach dróg moczowych. Ponieważ są zasadotwórcze – świetnie wpływają na organizm zmagający się z zakwaszeniem. Zawierają flawonoidy, pomagające w walce z otyłością i cukrzycą typu 2. Zalecane są też przy miażdżycy naczyń. Dzięki witaminie A korzystnie wpływają na kondycję i wygląd skóry oraz wzrok.
W białej błonie mandarynek i pomarańcz znajduje się najwięcej witaminy P, niezbędnej do prawidłowego wchłaniania witaminy C. Ponadto witamina P wpływa na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
Mandarynki, podobnie jak pomarańcze, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i dzięki między innymi witaminom C i E opóźniają procesy starzenia. Zawierają również witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód oraz fosfor, co wpływa na ich prozdrowotne właściwości. Na przykład wapń i fosfor wpływają na dobry stan kości i zębów. Z kolei wapń w połączeniu z magnezem wpływa na utrzymanie prawidłowej czynności układu sercowo-naczyniowego.
Żelazo konieczne jest do wytwarzania hemoglobiny. Jest również niezbędne do prawidłowego metabolizmu witamin z grupy B. Żelazo korzystnie wpływa na proces wzrostu i zwiększa odporność organizmu.
Natomiast sód, wraz z potasem, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów oraz utrzymuje prawidłowy rytm serca.
Ponadto warto wiedzieć, że mandarynki ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn. Spożywając te pyszne owoce wspaniale łączymy przyjemne z pożytecznym.