Kosmetyki

Zdrowa żywność – dla kogo? Bio żywność

Zdrowa żywność to produkty, które ostatnim czasie ciesz asie dużym zainteresowaniem. To jedzenie, które jest nieprzetworzone i do którego produkcji używa się produktów spełniających określone normy. To decyduje o tym, że zdrowa żywność kosztuje więcej niż ta, która produkowana jest na skalę masową. To jednak nie zniechęca tych ludzi, którzy do zdrowej żywności się przekonali i na stałe wprowadzili ją do swojego żywienia.

Żywność zdrowa w zasadzie nadaje się dla każdego. Szczególnie polecana jest małym dzieciom i osobom starszym. Żywność ekologiczna zalecana jest w przypadku alergii pokarmowych i wtedy, kiedy zależy nam, by razem z jedzeniem nie dostarcza organizmowi szkodliwych dodatków: polepszaczy smaków, konserwantów i tym podobnych środków. Żywność ekologiczna to żywność BIO, czyli taka, którą produkuje się z uwzględnieniem określonych warunków. Produkty są kontrolowane na każdym etapie produkcji. Te ich składniki, które są wykorzystywane, podlegają stałym testom. BIO warzywa i owoce nie mogą być nawożone ani chronione środkami ochrony roślin. To zakazane. Wszystkie te kwestie przyczyniają się do tego, że żywność funkcjonalna, BIO i ekologiczna kosztuje więcej niż ta, która produkuje się przemysłowo czy masowo. Obostrzenia w kwestii produkcji przekładają się też na to, że taka żywność ma krótszy termin przydatności do spożycia. Jednak osoby, które preferują zdrowy tryb życia nie widzą w tym problemu. Dla nich większe znaczenie ma to, jaką wartość odżywczą ma takie jedzenie i to, że jest ono naturalne.

Exit mobile version